De tamboerijn is bekend onder verschillende namen, in verschillende variaties in verschillende delen van de wereld.

De pandeiro is een van oorsprong Portugees instrument uit de Galicia streek. Dit instrument werd door de Portugezen in Brazilië geïntroduceerd waar het instrument tot op heden gebruikt wordt bij de traditionele dans capoeira.

De panderoa is een Baskisch instrument waarmee, vaak samen met een accordeon, volksmuziek wordt gemaakt. Soms wordt deze muziek begeleid met zang tijdens festiviteiten. Er zijn bronnen die tonen dat de panderoa in 1923 werd gebruikt om muziek te maken waarop jeugd danste. Hierbij speelde de panderoa alleen, en zonder begeleiding van andere instrumenten. Wel zong hierbij de panderoa speler.

De riq is een Arabische variant van de tamboerijn en wordt gebruikt voor het maken van traditionele Arabische muziek. De riq is een erg belangrijk instrument voor zowel volksmuziek als klassieke muziek in de Arabische wereld.

De buben is een Oost-Europese en Russische versie van de tamboerijn. De buben bestaat uit een metalen of houten hoepel met hierover een strak gespannen trommelvel. Soms is de hoepel van de buben voorzien van metalen ringen, plaatjes of kleine belletjes. De buben wordt veel gebruikt bij het maken van volksmuziek, maar ook door professionele bands en orkesten. De naam buben stamt van het Griekse woord βόμβος wat laag en hol geluid betekent.

De dayereh is een versie van de tamboerijn welke vooral gebruikt wordt voor het begeleiden van populaire en klassieke muziek in de Balkan, Iran, Oezbekistan, Tadzjikistan en veel andere landen in centraal Azië.

Een daf is een grote tamboerijn welke gebruikt wordt als begeleiding voor klassieke en populaire muziek in Turkije, Iran, Oezbekistan, Turkmenistan, India en Azerbeidzjan. De daf geeft vaak het ritme en tempo aan van de muziek.

De kanjira of ganjira is een instrument uit de tamboerijn familie en vindt zijn oorsprong in Zuid-India. De kanjira wordt vooral gebruikt tijdens concerten van Carnatische muziek (Zuid-Indiase klassieke muziek).

De timbrel of tabret lijkt sterk op de moderne tamboerijn en wordt vooral door Israëlieten gebruikt.

De rabana is een traditionele tamboerijn met een bespeelbare zijde en wordt veel gebruikt in Sri Lanka.

De rebana is een Maleisische tamboerijn en wordt gebruikt in Islamitische muziek in Zuidoost-Azië, met name in de landen Indonesië, Maleisië, Brunei en Singapore.